Weekend yg lepas JEBON berkunjung ke Kg Parit Bunga,Tongkang Pecah. BATU PAHAT JOHOR..ap yang menarik perhatian JEBON ialah juadah yg di sediakan.....
Lama rasanya JEBON x pekena Nasi Ambeng yg btul2 sedap ‘n’ boleh dikatakan ori…bagi yg kurang arif…. nasi ambeng ni merupakan juadah tradisional masyarakat Jawa. Hidangan ini di sediakan bersama beberapa lauk pauk dan biasanya para tetemu sekadar menjamah hidangan ini sesuap dua dan selebihnya dibungkus untuk di bawa pulang ya lbh dikenali sbg BONTROT oleh masyarakat setempat.
Jom kita lihat lauk pauk yg telah disediakan

~: Lauk pauk yang telah disediakan terdiri dari :~
1. Ayam Masak Kicap
2. Pajeri Terong
3. Kerabu Pucuk ubi yang dicampur kelapa dan taugeh
4. Sayur goreng..Sayor goreng ni banyak campuranya antara nya tempe (1 lagi makan tradisi masyarakat JAWA),tahu kering,kentang, cili merah yg dihiris halus, so oon ‘n’ digoreng bersama kicap
5. Serunding Kelapa
6.’N’ last sekali mee hoon



0 comments:
Post a Comment